Nieuws

’t Schoor tijdelijk gesloten

Vanwege een verbouwing is ’t Schoor tijdelijk gesloten. Vanaf donderdag 4 januari 2018 zijn we weer open.


Over 't Odenhout uitverkocht

De nieuwste uitgave van 't Schoor: het boek Over 't Odenhout is een groot succes. Na twee weken is het boek volledig uitverkocht. Het is mogelijk om de tekst (zonder foto's) via deze site te downloaden zodat zoveel mogelijk belangstellenden kennis kunnen nemen van de inhoud van het boek. Kijk ook voor de teksten van andere uitverkochte boeken of de volledige PDF-versies inclusief foto's van enkele andere uitgaven eens bij het onderdeel "downloads boeken/brochures/jaarberichten" in het menu hier links.


Veel belangstelling voor het boek “Over ’t Odenhout”

Vrijdag 17 november is voor een bomvolle zaal in ’t Plein met zo’n 200 aanwezigen het nieuwe boek “Over ’t Odenhout” gepresenteerd door Luud de Brouwer en Kees van Kempen.

Het dikste (368 blz.) boek wat het jubilerende schrijversteam in de afgelopen 25 jaar heeft geschreven. En wie het nog niet gezien heeft: het is een prachtig naslagwerk met meer dan 500 foto’s geworden. Er kwamen ook vele leuke reacties op de duo presentatie van beide heren. Als intermezzo was door (initiatiefnemer)Kees, Frank, Luud en Lia een z.g. animatiefilm gemaakt waarbij in vogelvlucht het ontstaan van Biezenmortel en Udenhout werd verbeeld. Een schot in de roos bleek wel uit de reacties. Voor wie de film nog eens wil zien. Hij staat al op Wiki Udenhout Udenhouthttps://www.youtube.com/watch?v=sgvO7KupFuI . Luud de Brouwer en Frank Scheffers mochten de eerste exemplaren van het boek ontvangen.


Op zaterdag was in het Raadhuis een expositie geplaatst met vele oude foto’s en kaarten. Ook nu kwamen zo’n 200 belangstellenden. Tot onze verrassing was de trouwzaal eigenlijk te klein voor de 2 lezingen om 11.00-14.00 uur, ruim 90 personen volgden die.

De zesde Unentse krant van ’t Schoor is verschenen!


Vanaf woensdagavond 25 tot en met zaterdag 28 oktober 2017 bezorgen de vrijwilligers van ’t Schoor huis- aan- huis in Udenhout en Biezenmortel de zesde Unentse krant. In deze uitgave wordt aandacht besteed aan het prachtige nieuwe boek Over ’t Odenhout en aan het zilveren jubileum van het schrijversteam van ’t Schoor. Daarnaast vindt u o.a. boeiende informatie over dierbaar Udenhout en Biezenmortel, een mooi verhaal voor de jeugd van Peter Vervloed en puzzels voor de echte Udenhout-kenners. Het schrijversteam van ’t Schoor is zeer tevreden met het resultaat. Er is een veelzijdige krant voor jong en oud van de persen gerold.


Vanaf maandag 30 oktober is voor degenen, die een “nee-nee” etiket op hun brievenbus hebben, een gratis exemplaar van de Unentse krant bij de bibliotheek Udenhout verkrijgbaar. Natuurlijk geldt dit aanbod zolang de voorraad strekt. De gratis verspreiding van de Unentse Krant is onder meer mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Stadsmuseum Tilburg en de Dorpsraad Udenhout.

De krant is ook via deze website te downloaden: download van de zesde Unentse krant


Gezocht: geluidsopnames van Annie Schoonus


Het Schrijversteam van 't Schoor, het heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, is bezig met het schrijven van de biografie van operazangeres Annie Schoonus uit Udenhout. Voor dat doel is het Schrijversteam op zoek naar geluidsopnames van Annie Schoonus. Zij heeft in de periode van 1955 tot 1965 vaak gezongen in huwelijksmissen of bij jubilea, zoals een Ave Maria. Maar in die tijd was het nog niet gebruikelijk geluidsopnames daarvan te maken. Wie heeft dat wel gedaan? Of heeft er misschien iemand zelfs een film of een foto van een optreden van Annie op een herkenbare locatie? Graag dan contact opnemen via het mailadres heemcentrumudenhout@gmail.com


Open Monumentendag 2017 in Udenhout. Fietstocht! Ook interessant voor nieuwe inwoners!


Boeren, burgers en buitenlui luidt het  landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar. In en om Udenhout wordt een fraai programma aangeboden.

Op zaterdag 9 september is ’t Schoor, Heemcentrum van Udenhout en Biezenmortel, Schoorstraat 2  geopend. U kunt dan de diverse exposities en de fraaie collectie gebruikersvoorwerpen bekijken van 11.00-17.00 uur  maar hier is ook een mooie brochure verkrijgbaar met een fietstocht  door het erfgoed van Udenhout en Biezenmortel  waar nog altijd heel goed zichtbaar is hoe het dorp is gevormd  Er is geen ander dorp in Noord- Brabant waar de vorming van het dorp ten tijde van het hertogdom Brabant nog zo herkenbaar is in wegen, locaties en namen, geen ander dorp in Brabant waar de boshoevencultuur nog zo goed zichtbaar is, geen ander dorp dat de situatie van 1350 zo precies kan reconstrueren De lengte van de fietstocht is 17 km en het voert langs oude hoeven. De genoemde landgoederen/boerderijen zijn niet opengesteld. Het is dus de bedoeling dat u op de openbare weg blijft. De fietstocht is zeker ook interessant voor de nieuwe inwoners (ook van plan Den Bogerd). Theeschenkerij t “Rectoraat is op deze dag weer open voor een kopje koffie / thee en een heerlijke lunch. De route van de fietstocht eindigt bij Kasteel De Strijdhoef in de Schoorstraat waar in de linkervleugel de foto-expositie over 175 jaar Harmonie MVC opnieuw te bewonderen is. De fietstocht hangt nauw samen met de inhoud van een nieuwe titel van het  schrijversteam. Op vrijdagavond 17 november wordt het boek Over ’t Odenhout gepresenteerd.


De fietstocht is via de volgende link ook te downloaden: Fietstocht Open monumentendag 2017

Er is ook een nog een brochure gemaakt met informatie over alle open monumenten in Udenhout, Berkel-Enschot en Tilburg. Deze is in te zien en te downloaden op www.tilburg.nl/openmonumentendag


Boek en filmpresentatie over Frater Andreas (Jan van den Boer)


Het schrijversteam van ’t Schoor heeft enkele jaren geleden het initiatief opgepakt om biografieen over markante Udenhouters te schrijven. Over Udenhouters met een verhaal.

Op 30 juni 2017 presenteerde ’t Schoor, Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, “Unentse biografieën nummer 2: Frater Andreas”. In aanwezigheid van 130 genodigden werd in Ontmoetingscentrum ’t Plein deze biografie en een mooie film van de Stichting Videogroep Udenhout gepresenteerd. De eerste exemplaren werden overhandigd aan frater Lawrence Obiko, de algemene overste van de Fraters in Tilburg, Pastoor Looijaard en mevrouw Mensvoort van de Pas uit de familie van frater Andreas. De aanleiding voor de publicatie en de film is de 100ste sterfdag van frater Andreas op 3 augustus 2017. De biografie plaatst het leven van frater Andreas, Jan van den Boer, ook in de context van zijn geboortedorp. Hij is geboren aan de Houtsestraat in Udenhout en bracht daarna enkele jaren van zijn leven door op de Slijkhoef in de Biezenmortelsestraat in Biezenmortel. Het boek schetst niet alleen zijn leven maar ook het leven in Udenhout en Biezenmortel in de tijd dat frater Andreas er opgroeide. Er is ook een verhaal over roepingen in Udenhout en Biezenmortel. De stamboom van de familie Van den Boer is beschreven. Natuurlijk is een heel hoofdstuk gewijd aan het Frater-Andreasaltaar in de Udenhoutse kerk en de daarbij behorende sculptuur, gemaakt door de Beierse beeldhouwer Quirin Bäumler. In het boek ook aandacht voor gebedsverhoringen uit Udenhout en Berkel-Enschot en over de Udenhoutse en Berkelse zelateurs voor de bedevaart naar frater Andreas.

De film van SVU staat al op internet. Op WIKI Udenhout in de rubriek Udenhout op film of via You Tube. U kunt die film thuis dus nog eens rustig bekijken.

De “Unentse biografieën nummer 2: Frater Andreas” (A5 formaat, 160 pagina’s, € 10 ) is te koop bij ’t Schoor, Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel. U kunt het boek ook bestellen via de mail heemcentrumudenhout@gmail.com. Daarnaast is de uitgave ook te koop bij Boekhandel Nogmaals en Fotogalerie Angelique aan de Kreitenmolenstraat in Udenhout en bij Bakker Geerts in Biezenmortel.Dodenherdenking Udenhout 2017

Op 4 mei stond Nederland stil bij hen die vielen voor de vrijheid van ons allen. In de Tweede Wereldoorlog, maar ook als militair op buitenlandse vredesmissies van de Nederlandse strijdkrachten. Op het kerkhof achter de Sint Lambertuskerk werd ook in Udenhout de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Gelukkig sluiten steeds meer mensen aan bij deze plechtigheid die door Udenhouts Belang en ’t Schoor gezamenlijk wordt georganiseerd.  Er waren ook dit keer zo’n 120 personen aanwezig.  Annelies van den Assem, bestuurslid van ’t Schoor , sprak de aanwezigen toe waarbij zij refereerde aan het feit dat er sinds de Tweede Wereldoorlog wereldwijd nog geen dag zonder oorlog is geweest . Frans Goossens, voorzitter van ’t Schoor, herdacht aan de hand van levensechte verhalen de oorlogsslachtoffers.  “Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen. Dat is de waarde van gedenken.” Na de vendelhulde door twee vendeliers van de plaatselijke gilden Sint Joris en Sint Antonius-Sint Sebastiaan kwam de voorzitter van de Dorpsraad Udenhout, Peter Hutten, aan het woord. Vervolgens werd er door Jasmijn van basisschool Achthoeven een bijzonder mooi zelfgeschreven  gedicht voorgelezen. Aansluitend werden er door kinderen van basisschool Achthoeven boeketten bloemen neergelegd bij de drie graven van de Amerikaanse soldaten die voor de bevrijding van Udenhout hun leven hebben gegeven. En het maakte bij alle aanwezigen diepe indruk toen hun leeftijden werd voorgelezen: 26-25 en 18 jaar. Jan Pijnenburg, bestuurslid van Udenhouts Belang,  las de namen voor van de gevallenen van Udenhout en Biezenmortel . Als slot werd De Last Post en het Wilhelmus door trompettist Sijmen Kroot gespeeld en liepen de aanwezigen in defilé langs de 3 genoemde graven. Na de bijeenkomst kon iedereen bij Theeschenkerij ’t Rectoraat napraten over deze mooie, zeer respectvolle bijeenkomst.  Hopelijk bent u er volgend jaar ook bij?Unentse Sprokkels 14

De nieuwe Unentse Sprokkels is uit. Het is inmiddels de veertiende en dit keer is er een speciaal thema: muzlek. Met onder andere jongenskoor Gaudeamus die in 1950 de sprookjesoperette "Bloemenparadijs" maar liefst 13 keer liet prolongeren. Maar ook de Biezenmortelse koren die inmiddels meer dan vijftig jaar onder leiding van broeder Richard van Grinsven staan komen aan bod. Verder een artikel over jongerenkoor Sjaloom en het driekoningen zingen, waarvan 't Schoor ook een Udenhouts filmpje op internet heeft geplaatst. het zijn maar enkele voorbeelden van de twintig artikelen in het nieuwe boekje. De presentatie had dit keer een hoog amusementsgehalte door enkele live-optredens van ondermeer de "jongens" van Gaudeamus en de harmonie MVC die dit jaar 175 jaar bestaat en eerder dit jaar samen met 't Schoor een jubileumboekje uitgaf. Speciale tip van Kees van Kempen, die als vanouds de presentatie voor zijn rekening nam, is Wiki Udenhout. Op deze website (te bereiken via
www.schoorudenhout.nl) is sinds kort een rubriek muziek toegevoegd met allerlei oude Udenhoutse muziek. Het eerste exemplaar van de sprokkels werd aangeboden aan Jan Swolfs, vroeger als frater Hospitius actief betrokken bij jongenskoor Gaudeamus. De Unentse Sprokkels 14 is nog verkrijgbaar voor 10 euro bij boekhandel Nogmaals en Fotogalerie Angelique.25 jaar schrijversteam


Het schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor viert in 2017 haar 25-jarig jubileum. Het team werd opgericht in januari 1992 op initiatief van pater Monaldus van den Broek die graag een boek wilde "Over d'n Biezenmortel". Dat boek kwam er in oktober 1993. Het team ging door met schrijven en presenteerde op 9 september 2016 al haar 48e publicatie, getiteld "Over de melkfabriek". Het schrijversteam gaat haar jubileum in stijl vieren. Als alles goed gaat komen er in 2017 vijf publicaties: 175 jaar harmonie Moed Volharding Cecilia, de 14e Unentse Sprokkels (14 maart), een biografie over frater Andreas van den Boer (30 juni), de 6e Unentse Krant (25 oktober) en een boek in de grote serie over de ontstaansgeschiedenis van Udenhout en Biezenmortel (17 november). Tijdens een samenzijn bij de Rustende Jager op 21 januari werden door de voorzitter van 't Schoor drie leden van het schrijversteam gehuldigd die vanaf het begin deel uitmaakten van het schrijversteam: voorzitter van het team Kees van Kempen, Annie van Roessel-Kolen en Frank Scheffers. Locoburgemeester Erik de Ridder was ook aanwezig om aan Kees van Kempen de gouden Speld van de gemeente Tilburg uit te reiken voor zijn voorzittersrol de afgelopen 25 jaar en als oprichter en drijvende kracht achter Wiki Udenhout, een digitale encyclopedie met tekst, muziek en films over Udenhout en Biezenmortel.


Facebook

Heemcentrum 't Schoor is nu ook te vinden op Facebook: klik hier om de facebookpagina te bekijken. Like ons en blijf zo op de hoogte van al het nieuws over 't Schoor en de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel. Al het actuele nieuws kunt u daar vinden.