13 nieuwe gemeentelijke monumenten

Op vrijdag 9 april kwam de gemeente Tilburg met een lijst nieuwe gemeentelijke monumenten, waarvan 13 in Udenhout.

De Waalwijksebaan
Erfgoedcentrum ’t Schoor heeft zich de afgelopen jaren met succes hard gemaakt voor het beschermen van het zandpad de Waalwijksebaan, een mooie herinnering van de oude Hollandseweg, een doorgaande weg vanuit het zuiden over Waalwijk richting Holland. Het feit dat een zandpad gemeentelijk monument is geworden, is bijzonder. Het monument loopt vanaf de Hemeltjes tot en met de boerderij van Guus van Roessel.

Ensemble Station
Het Udenhouts station is er al sinds 1965 niet meer, maar de ligging van de Stationsstraat, de bocht halverwege waar vroeger het station stond en de typische bebouwing herinneren er nog wel aan. Vlakbij het station werden drie stationskoffiehuizen gebouwd, het café dat we kenden als café De Schol, het huis op de hoek met de Kreitenmolenstraat, vroeger café De Weijer en aan de overkant van de Kreitenmolenstraat. De directeur van de steenfabriek bouwde een directeurswoning vlakbij het station, verderop werd het eerste boterfabriekje gebouwd. Om het stationsensemble te beschermen zijn nu de panden Kreitenmolenstraat 157/ Stationsstraat 1, Stationstraat 3 en 5 en Stationstraat 9 als gemeentelijk monument aangewezen.

Ensemble dorpscentrum
De situatie aan het Kloosterpad is ook een ensemble om te beschermen. De kerk en het fraterhuis zijn al beschermd. Daar komen nu bij de school en ook de twee arbeidershuisjes Kloosterpad 2 en 4. Doel is om die rustieke omgeving te koesteren.

 

Smid van der Loo
De smederij Van der Loo aan de Groenstraat is gemeentelijk monument inclusief de hoefstal.

Wederopbouwboerderijen
De gemeente heeft drie wederopbouwboerderijen van vlak na de oorlog als gemeentelijk monument aangewezen, om de typische wederopbouw van toen zichtbaar te houden. Het gaat om de boerderijen Loonsehoek 1 en 2 en Groenstraat 113, Boerderij De Velden.

Bijzondere boerderij
Boerderij Beversakker Groenstraat 115, een langgevelboerderij, die met het kippenhok, het open weiland tussen 113 en 115, de schuur en een boomgaard een typische erfstructuur heeft.

De chauffeurswoning van gouden Willem
Gouden Willem van Iersel van Schoorstraat 2 kocht een auto met chauffeur. En Willem bouwde speciaal voor zijn chauffeur de woning Schoorstraat 3.

Dorpspomp Kreitenmolenstraat
Ook de dorpspomp ter hoogte van Kreitenmolenstraat 27 is aangewezen als gemeentelijk monument. Het is gemaakt door de Beierse beeldhouwer Leo Bäumler, de beeldhouwer van de wangen van de kerkbanken in de Udenhoutse Lambertuskerk.