Wichelroede “Voetreis” 2022

Scholenproject Erfgoedcentrum ’t Schoor

Waar komt de naam Udenhout vandaan? Waarvoor diende de dorpspomp? Hoe zag een woonkamer er vroeger uit? Hoe oud is het gemeentehuis? Wat is een Gilde?

Deze en nog veel meer vragen komen aan bod in het scholenproject verzorgd door Erfgoedcentrum ’t Schoor. Na een eerste introductie in de klas door Yvonne van Kempen, aanspreekpunt van het centrum voor alle basisscholen, komt groep 5 van Basisschool de Wichelroede drie weken op een rij op woensdagmorgen voor een (Culturele Educatieve) “Voetreis” naar de Schoorstraat, waar de groep in drieën wordt gesplitst. Een groep leerlingen maakt een ronde door het Erfgoedcentrum en krijgt een goede indruk van het dagelijks leven van vroegere generaties. Een tweede groep wandelt door het centrum van Udenhout en krijgt verhalen te horen over onder andere de Wegwijzer, het Gemeentehuis, de dorpspomp, de kerk, het Fratershuis, het Felix-monument en nog veel meer. De derde groep maakt kennis met het Gilde St Joris, het ontstaan ervan, de gebruiken en de nog altijd sociale functie in het dorp. En natuurlijk mogen de kinderen met pijl en boog schieten en proberen ze de eerste vaardigheden van het vendelzwaaien onder de knie te krijgen. Jammer genoeg kan kasteel de Strijdhoef niet bezocht worden in verband met de opknapbeurt van het kasteel.

De kinderen zijn erg geïnteresseerd, vooral door de interactieve manier waarop de historische kennis overgedragen wordt door de enthousiaste vertellers. De geschiedenis van het dorp gaat echt leven.

In April zijn de leerlingen van groep 6 aan de beurt. Zij gaan op de fiets langs allerlei waardevolle kunsthistorische objecten aan de “buitenranden” van Udenhout en Biezenmortel.

Al met al een heel mooi project, immers: “wie zijn geschiedenis kent, begrijpt het heden beter”.

Tekst Nelleke Sträter, de Wegwijzer