Bevrijdingsproject scholen 2019

’t Schoor heeft een scholenproject opgezet in het kader van 75 jaar bevrijding van Udenhout en Biezenmortel

Geschiedenis: Op 18 september 1944 stortte een Amerikaanse bommenwerper neer tussen de Winkelsestraat en de spoorlijn in Biezenmortel. Negen van de tien bemanningsleden vonden de dood, zijn eerst begraven op het kerkhof in Biezenmortel en later overgebracht naar het Amerikaans oorlogskerkhof in Margraten. Het tiende bemanningslid was sergeant Frank Di Palma. Hij werd zwaargewond overgebracht naar Assisië, eerst in een van de bedden op een van de zalen, maar later voor de zekerheid ondergedoken in de kelder onder de voormalige mattenmakerij. Later is hij overgebracht naar eerst een Nederlands, later naar een Amerikaans ziekenhuis. 
In de week van 21 oktober 2019 bezoeken maar liefst 275 kinderen van de groepen 7-8 van de drie basisscholen allereerst de plek waar op 18 september 1944 een bommenwerper neerstortte tussen Winkelsestraat 4 (nu Familie Ad van Iersel-Vermeer) en de spoorlijn in Biezenmortel en bezoeken daarna op Landpark Assisie o.a. de schuilkelder en de kapel. 

Frans Goossens vertelde elke keer bovengenoemd verhaal op het erf van Winkelsestraat 4 en daarna fietsten de kinderen door naar Assisie. Het bezoek aan de kelder (ligt onder het dorpshuis) maakte diepe indruk op de kinderen. Daarna gingen ze in de kapel in groepjes hun bijdrage presenteren. En het is bijzonder om te merken hoe de kinderen hier in de klas mee bezig zijn geweest. Een groot compliment aan onze vrijwilligers die bij het hele project betrokken zijn geweest (Annelieke van Geffen, Piet Happel, Kees van Kempen en Henk Peters) en aan de anderen die een deelbijdrage hebben geleverd. Een mooie samenwerking ook met het Stadsmuseum en met het Archief van Landpark Assisie in de persoon van Elmy Weijtmans. 

 

Bewoners van landpark Assisië hebben een film gemaakt van de gebeurtenissen. Deze film kunt u hier aanklikken.