Diederik Gommers

Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is Diederik Gommers ten tijde van de corona-crisis van 2020 een van de meest zichtbare experts. Als lid van het Outbreak Management Team (OMT) adviseert Gommers het kabinet over de corona-aanpak. Wekelijks verschijnt hij in de Tweede Kamer en in talkshows om de laatste prognoses over de druk op de ic’s te delen. Gommers informeert, maar toont ook zijn emotie. ‘Ik houd mijn hart vast’, zegt hij dan, of: ‘Ik ben absoluut opgelucht.’ Makkelijk is te vergeten dat hij tussendoor leiding geeft aan zijn eigen intensive care in het Erasmus MC in Rotterdam. Het zijn veel ballen om tegelijkertijd in de lucht te houden. Zelfs voor Gommers, volgens collega Piet Melief ‘een van de meest vooraanstaande intensivisten van Nederland en misschien wel wereldwijd’.

Diederik Gommers groeide op in Udenhout in de Sparrenlaan. Hij is de oudste van vier zoons in een ‘hecht en sportief gezin’. Vader Gommers is oprichter van de Mixed Hockey Club Udenhout en er was een moment dat de voorhoede van het elftal van MHCU werd gevormd door drie broers Gommers.

Na de middelbare school in Vught studeerde Diederik eerst in Gent. Het vierde jaar maakte hij de overstap naar het Erasmus MC, waar hij zich specialiseert in anesthesiologie en als arts-onderzoeker aan de slag gaat. In 1998 promoveert Gommers op surfactant, een stof die in de longen aanwezig moet zijn om goed te kunnen ademen. Hij is dan al meer dan tien jaar monomaan bezig met het stofje, een onderzoek dat hem een vrijstelling oplevert van de militaire dienstplicht. Gommers richt zelfs een bedrijf in het Duitse Oldenburg op om kunstmatige surfactant te produceren. In een fabriekje naast een slachthuis maakt hij de stof uit varkenslongen. Na jaren experimenteren blijkt het middel niet goed te werken bij volwassenen. Gommers draagt zijn bedrijf over aan een grote farmaceut, maar de drang om uit te vinden beklijft: in 2018 patenteert hij zijn eigen narcose- en beademingssysteem. In de tussentijd maakt hij de stap naar de intensive care. Aan het begin van de nieuwe eeuw volgt hij de ic-opleiding in Amsterdam, de enige keer dat de Feyenoord-fan het Erasmus MC verlaat. Na zijn terugkeer in Rotterdam klimt hij als intensivist op tot hoofd van zijn afdeling. De bekroning volgt in 2014, als hij benoemd wordt tot bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.