Gouden speld gemeente Tilburg voor Frans Goossens

Op zaterdag 11 januari 2020 nam Frans Goossens na 10 jaar afscheid als voorzitter van ‘t Schoor, het heemcentrum voor Udenhout een Biezenmortel. Frans blijft wel medewerker en betrokken bij projecten voor de basisscholen, bij digitalisering en rondleidingen door het museum. Het afscheid was gecombineerd met de nieuwjaarsreceptie.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg verraste de aanwezigen met zijn komst naar de nieuwjaarsreceptie, waar hij voor iedereen een verrassing had door Frans Goossens de gouden speld van de gemeente Tilburg op te spelden. In zijn woordje noemde de burgemeester niet alleen de lange staat van dienst van Frans, maar vooral ook de rol die het heemcentrum thans speelt in de dorpsgemeenschap van Udenhout. Dat gaat heel veel verder dan een collectie en boeken. Het heemcentrum doet veel mensen een plezier met de publicatie van boeken, het houden van exposities en lezingen en de activiteiten op Open Monumentendag, maar het heemcentrum speelt ook een belangrijke rol bij herdenkingen zoals 4 mei en 75 jaar Bevrijding. Bovendien organiseert het heemcentrum activiteiten voor en met de basisscholen, de bibliotheek, het zorgcentrum, de gilden, etc. etc. Het heemcentrum is één met het dorp.

Vice-voorzitter Hein van den Berg sprak de scheidend voorzitter toe, waarna secretaris Lia Clement een cadeau aanbood. Het was al langere tijd een grote wens van Frans Goossens om langs de wegen in het dorp toeristische informatieborden te plaatsen. Die wens is in het vierde kwartaal van 2019 gerealiseerd met drie borden: op het terrein van de voormalige steenfabriek, bij de locatie waarover de legende van het Verzonken Kasteel wordt verteld en aan de voormalige Hollandseweg, de weg vanuit het zuidoosten naar Holland, naar Dordrecht. Van de drie borden waren afbeeldingen samengevoegd in één grote fotolijst.

Anton van Dorp, waarnemend voorzitter van heemkundekring De Kleine Meijerij, sprak de scheidend voorzitter toe en bedankte voor de fijne samenwerking met de buur-heemkundekringen.

Tot slot sprak de nieuwe voorzitter, Kees van Kempen. Hij keek vooruit naar projecten rondom “Groen Udenhout”, ook omdat Udenhout en Biezenmortel in hun gehele onderdeel zijn van het initiatief “Landschapspark Pauwels”. Hij eindigde zijn toespraak met een uitbrengen van een nieuwjaarstoost.