Open Monumentendag 11 september 2021

Erfgoedcentrum ’t Schoor, Schoorstraat 2 (achterzijde) is op deze dag geopend van 10.00-17.00 uur. U kunt dan de nieuwe expositie over de geschiedenis van de gezondheidszorg bekijken (Maximaal 8 personen tegelijk ). Aan de voorzijde is de deur van ‘ t Rectoraat deze dag speciaal voor ons geopend voor de verkoop van de nieuwe uitgave en is er een extra tweedehands boekenverkoop met vooral boeken over Brabant. Gratis verkrijgbaar zijn de programmabrochure van de gemeente Tilburg en de fietsroutes in en om Tilburg/Udenhout in het kader van Jaar van het Brabantse kloosterleven.

Op Kasteel de Strijdhoef is, Unentse biografie nummer 5 over Willem baron van Dopff  ook verkrijgbaar a € 10,00. Willem baron van Dopff was in 1761 de bouwer van kasteel De Strijdhoef. Hij was van 1775 tot aan zijn dood in 1794 topadviseur van stadhouder prins Willem V van Oranje. In deze periode heeft Willem van Dopff maar liefst 391 adviezen vastgelegd op papier en die brieven zijn bewaard gebleven in het archief van dit kasteel. Erfgoedcentrum ’t Schoor Udenhout-Biezenmortel en dr. A.P. van Vliet, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie hebben drie jaar geleden initiatief genomen voor onderzoek naar de betekenis van Willem van Dopff in zijn rol als hoogste adviseur van de stadhouder en vonden in dit eeuwenoude archief meerdere prachtige pareltjes, documenten met handtekeningen van Willem V van Oranje.  Op 11 september worden drie lezingen over het boek gehouden en wel om 11.00 uur, 12.30 uur en 14.00 uur in de zijvleugel van het kasteel. Bij elke lezing zijn gelet op de coronavoorwaarden maximaal 25 personen toegestaan. Vandaar dat vooraf aanmelden noodzakelijk is. Dat kan via het mailadres heemcentrumudenhout@gmail.com .

Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben een speciaal project ontwikkeld rondom het Jaar van het Brabantse kloosterleven. Deze zomer zijn drie religieuze plekken in Tilburg, Berkel-Enschot en Biezenmortel, tijdelijk verbijzonderd. Een meubel met bijbehorende podcast laat bezoekers ervaren hoe kloosterwaarden van weleer betekenis kunnen krijgen voor de toekomst. De podcasts zijn te beluisteren via www.kloosterwaarden.nl. Voor Landpark Assisiё in Biezenmortel is bovendien door studenten geschiedenis van Fontys een speciaal programmaboekje ontwikkeld dat op 11-12 september tussen 11-17 uur op Assisiё in de kapel te verkrijgen is. Op  www.openmonumentendag.nl staan de monumenten die dit jaar te bezoeken zijn op Open Monumentendag. Niet alleen in Udenhout en Biezenmortel, maar in heel Nederland. Zo stelt u makkelijk uw eigen programma samen!