Oude schoolkaart

Vele lezers herinneren zich de prachtige schoolkaarten van de lagere school. Er waren veel kaarten met bijbelse motieven die werden gebruikt bij de gods- dienstlessen. En er waren natuurlijk de kaarten van Europa, van Nederland en van alle provincies. Sommige kaarten zaten op een rol boven het bord, andere kaarten werden met een haak aan een lange stok opgehangen aan het plafond. 

Zo’n mooie grote schoolkaart is er ook van Udenhout en Biezenmortel. De fraters hebben de kaart laten maken aan het begin van deze eeuw, nadat de fraters in 1901 met de St. Petrusschool waren begonnen met katholiek onderwijs voor de Udenhoutse jongens. 

Enkele jaren geleden werd de kaart, helemaal beschadigd, ontdekt tussen oude spullen. Er zat een dikke laag verf op in vier verschillende kleuren. Het doek was versleten en gescheurd. Dankzij een royale sponsor werd ’t Schoor in de gelegenheid gesteld om de schoolkaart te laten restaureren en zoveel mogelijk in de oude staat terug te laten brengen. De dikke laag verf werd verwijderd en de oorspronkelijke verflaag werd zorgvuldig millimeter voor millimeter hersteld.