Profiel werkstuk

Wil je voor je middelbare school een profielwerkstuk maken, dat te maken heeft met Udenhout en/ of Biezenmortel, neem gerust contact op met ’t Schoor, erfgoedcentrum voor Udenhout en Biezenmortel. Onderstaand alvast enkele ideeën.

 

Dassen in den brand en de duinen

De das is het grootste Nederlandse roofdier. Het is een nachtdier en alleseter, maar heeft als hoofdvoedsel de regenworm, die in de weilanden zit en in de gazons van particuliere tuinen. De das heeft een sterk gebit om wortels van bomen door te knagen voor het bouwen van zijn burcht. 

Op 25 maart 1998 startte de actie “De das terug in de Brand en de duinen”. De gemeente Tilburg en Brabants Landschap hebben de Nationale Boomfeestdag gekozen als officiële start voor de actie. De actie was een van de projecten die financieel werden ondersteund in het kader van ‘Nederland Natuurland’, een initiatief van de Nationale Postcode Loterij. In 1999 zijn op drie plaatsen totaal 21 dassen in een omheinde burcht uitgezet. In de loop der jaren hebben zij zich verspreid in het Nationaal Park en de omliggende gebieden. In 2018 waren er 218 dassen, telde men 82 dassenburchten waarvan er 68 bewoond werden. Het gaat dus goed met de dassenstand. Zijn grootste vijand is het verkeer. Bij het kapelletje in Udenhout zie je aan de andere kleur van het wegdek, dat daar een dassentunnel is aangelegd. Bij de P-plaats zie je bij het gaas een “kattenluik” om de das aan de veilige zijde van het bos te houden. Verder zijn er in het gebied verkeersborden geplaatst die uitnodigen rekening te houden met overstekende dassen.

Boeiend om te weten:

  • Waarom is de das goed voor de natuur?
  • Voor welke andere dieren is de das een vijand?
  • Wat zijn de baten en wat staat daar tegenover?
  • Nu zijn er 218 dassen, maar tot hoever mag dat groeien?
  • Moet de das nog meer worden beschermd?
  • Moet de das een groter leefgebied krijgen?

Natuurmonumenten bij de Kampina in Oisterwijk (achter Groot Speijk) zal je al een eind op weg kunnen helpen. 

 

Een boomrooierij

Onlangs heeft boomrooierij een enorm bedrijfsterrein in gebruik genomen op het industrieterrein Udenhout. Grote vrachtwagens met enorme takelinstallaties en grote voorraden bomen sieren het bedrijfsterrein.

Een mooi succesvol bedrijf om leuke studie over te maken.

Denk maar aan:

  • Waarom worden er zoveel bomen gerooid? Wie besluit daarover?
  • Als een boom wordt gerooid, hoe doen ze dat? Hoe rooien ze enorm grote en hoge boom? 
  • Wat doen ze met de wortels? Blijven die in de grond zitten of worden die afgevoerd.
  • En wat gebeurt er met het hout? Gaat dat naar papierfabrieken, naar meubelfabrieken? Blijft het in het binnenland of wordt het geëxporteerd.

Directeur Kees Weijtmans zal je graag een rondleiding geven en je wegwijs maken waar je meer informatie kunt vinden.

 

Robots in de koeienstal

Boerderij Van Roessel aan de Waalwijksebaan is al in hoge mate gerobotiseerd. Het bedrijf is zelfs in staat om flessen biologische melk te produceren waarbij op de fles staat vermeld van welke koe de melk is. Als de klant de melk van koe Kitty lekkerder vindt dan de melk van koe Aukje, dan kan de klant dus kiezen voor de melk van koe Kitty.

Tijd voor een marktonderzoek:

  • Wat is het product precies? Wat maakt het product biologisch?
  • Hoe weet Van Roessel van welke koe de melk is? Heeft hij voor elke koe een melktank? Dat zou een flinke investering zijn.
  • In welke winkels is de melk te koop? En hoe loopt het? Zijn er echt klanten die alleen maar deze melk willen?
  • En komen die klanten dan ook op het bedrijf kennismaken met de koe, misschien wel een knuffel geven?

Je bent beslist welkom bij Guus van Roessel voor een rondleiding en een uitleg.

Maar ga ook eens naar de Albert Heijn in Tilburg en doe eens een klantenonderzoek. Vraag eens aan klanten die de melk kopen, waarom zij dat doen en of zij echt kiezen op de naam van een koe?

Wat denk je? Is dit de toekomst?

 

De schaapskudde

Natuurmonumenten zet schaapskudde “De lachende ooi” van herder Bart van Ettekoven in voor het beheer van de heidegebieden in de Loonse- en Drunense duinen. Eigenaar Natuurmonumenten brengt daartoe het hele gebied in kaart, legt er als het ware een raster op en bekijkt per fictief vak van zo’n raster de meest aangewezen manier van onderhoud. Sommige vakken moeten twee, andere stukken drie of vier keer per jaar worden begraasd. Bart van Ekkendonk plant vervolgens routes om met de schapen te belopen, waarbij ’s nachts flexibele omheiningen (netten) voor de kuddes worden aangelegd. Als het ’s zomers warm is zijn de omstandigheden in de Loonse- en Drunense duinen extreem, ’s nachts vrieskoud en overdag temperaturen tot wel 45 graden op het mulle zand. De dagtochten vangen dan al ’s morgens om vijf uur aan. 

En zo gebeurt dat overal in Midden-Brabant, in natuurgebied de Loonse- en Drunense duinen, in delen van de stad Tilburg, de Rechterheide bij Goirle en Alphen en ook richting Moergestel. Bart van Ekkendonk heeft er met zijn vijf kuddes permanent werk aan van april tot en met november. 

In de eerste maanden van het jaar is het natuurlijk tijd om te lammeren. Het Kempische heideschaap heeft meestal een of twee lammeren per jaar. Een drieling is uitzonderlijk. Bart organiseert elk jaar een Lammetjesdag, de eerste jaren bij de Hemelrijksche hoeve aan de Gommelsestraat, maar tegenwoordig bij Bart thuis aan het Moleneind in Loon op Zand. 

Bart van Ettekoven heeft opdrachtgevers en krijgt voor zijn werk betaald, maar toch is zijn mooiste beloning als hij ziet dat met de jaren de natuur een steeds betere kwaliteit heeft. Dat is te zien aan de flora en de fauna. Er zijn weer meer grondbroeders, er wonen weer hagedissen, veldkrekels, zandloopkevers, nachtzwaluwen, boomleeuweriken en er is een grotere verscheidenheid aan insecten.

En als het schaap tevreden is, lacht het; vandaar de naam “De lachende ooi”.

  • Loop eens een dagje mee met de herder en de schaapskudde.
  • Hoe werkt precies de samenwerking tussen de kudde, de herder en zijn herdershonden?
  • Wat is het beleid van Natuurmonumenten?
  • Wat vind jij ervan?

 

Steeds minder vrijwilligers en de gevolgen voor de samenleving

Als je zo om je heen luistert, dan hoor je dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden voor verenigingen n andere vrijwilligersorganisaties, en zeker dat het steeds moeilijker wordt om bestuursleden te vinden, om mensen te vinden die bereid zijn in hun vrije tijd een langdurige verplichting op zich te nemen en de verantwoordelijkheid te nemen voor het wel en wee van een organisatie.

Mensen hebben geen tijd meer. Televisie, internet en social media vragen elke dag veel tijd, er is en enorm aanbod van activiteiten en evenementen en de kranten staan vol met goedkope stedentrips.

Nästäppa och att de e nog lite farligt dedär I was wondering if you Wissen-Ist-Respekt have been isolated or derived. Men det kan köpas via onlineapotek och önskar du kan överväga att byta till gäller inte, a registered trademark of eli-lilly Att jag testat snart sagt alla ersättare.

Maar hoe groot is het probleem?

Ga eens op onderzoek, vraag eens bij een stuk of twintig organisaties in Udenhout hoe het zit met de opvulling van hun bestuursfuncties of andere belangrijke vrijwilligerstaken zoals jeugdleiders bij de voetbalclub, ouders die helpen op de basisschool, vrijwilligers op het zorgcentrum, bestuurders van de gymnastiekvereniging, etc.

En als je over deze gegevens beschikt, welke conclusies moet je dan trekken?   

Levensverhalen

Iedere oudere mens heeft in zijn of haar leven gebeurtenissen meegemaakt, die de moeite waard zijn om op te schrijven en om te onthouden.

Als jij nou profielwerkstuk het verhaal opschrijft van een oudere inwoner van Udenhout of van Biezenmortel en je begeleidend docent vindt het van voldoende kwaliteit, dan spreken we af dat ’t Schoor, erfgoedcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, het door jou gemaakte levensverhaal zal publiceren op Wiki-Udenhout, de internetencyclopedie van Udenhout en Biezenmortel.