Schatten onder het maaiveld door Cees de Werdt

Dit rijk geïllustreerd, fullcolour hardcover boek bevat 150 pagina’s met honderden foto’s en afbeeldingen over bodemvondsten. De vondsten worden uitgebreid beschreven. Al op jonge leeftijd was Cees de Werdt uit Udenhout geïnteresseerd in het verleden. Eerst door het uitzoeken van zijn stamboom “De Werdt”, daarna 25 jaar zoeken met een metaaldetector naar bijzondere bodemvondsten in Tilburg en Helvoirt, en nu al weer tien jaar als vrijwilliger bij Erfgoedcentrum ’t Schoor in Udenhout.  De vondstlocaties die door hem met een metaaldetector zijn afgestruind zijn: akkers op de Heikant in Tilburg en akkers aan de Lei in Helvoirt. Van munten tot sierraden en van gewichtjes tot medailles, het meeste kwam uiteindelijk via bemesting of door verlies in de grond terecht.

De voorwerpen (op enkele uitschieters na) bestrijken grofweg de tijdvak van eind vijftiende- tot het midden van de twintigste eeuw. Voor iedereen die belangstelling heeft voor de (tastbare) geschiedenis van Tilburg en/of Helvoirt, maar ook voor degene die belangstelling heeft voor bodemvondsten in het algemeen, is dit boekje een belangrijke aanvulling.

Het boek is a € 20,– te koop bij Cees privé ( werdt9@home.nl) en bij Erfgoedcentrum ’t Schoor tijdens de openingstijden op donderdag tussen 11-15 uur.