Dokterstas

Een stethoscoop (Grieks stèthos = borst(kas)) is een instrument om naar geluiden in het lichaam te luisteren. Een arts kan zeer nauwkeurige conclusies trekken uit wat hij hoort, zodat het bijna lijkt of hij in het lichaam van de patiënt kijkt. Hiervoor is veel ervaring nodig, en men zal dan ook zelden zien dat een auscultatie (gebruik van een stethoscoop) wordt uitgevoerd door iemand die geen gespecialiseerd arts of verpleegkundige is.

Een injectiespuit uit de tijd dat de spuit vaker werd gebruikt en keurig in een doosje werd opgeborgen tegen vuil.

Een kwikbloeddrukmeter is een manometer waarmee de bloeddruk kan worden gemeten, die nog gebruikmaakt van kwik dat uit een reservoir omhoog wordt geduwd in een stijgbuis, waar de hoogte kan worden afgelezen in millimeters. Omdat kwik een zwaar metaal is met giftige dampen, en de hoeveelheid kwik die in het milieu vrijkomt van overheidswege zo veel mogelijk wordt beperkt, zijn ze niet meer te koop, hoewel er hier en daar wellicht zelfs anno 2005 nog wel een enkele wordt gebruikt. Rond 1980 waren ze nog algemeen. De bloeddruk wordt echter in Nederland standaard nog wel steeds in mm Hg (millimeters kwik) uitgedrukt.

Hechtgereedschap voor de huisarts, een doosje mt een pincet, een naaldvoerder en een krammenzetter.

De oorspuit is een medisch instrument dat in de algemene geneeskunde en in de KNO-praktijk wordt gebruikt om de gehoorgang te reinigen. Bij de oorspoeling wordt met behulp van een oorspuit water in de gehoorgang geïnjecteerd om de cerumen obturans (oorsmeer) te verwijderen.

Met een otoscoop kon de huisarts de gehoorgang en het trommelvlies inspecteren.

Een steriele koker waarin de huisarts een spuit en enkele naalden kon bewaren en meenemen op huisbezoek.

In de koffer van de huisarts zat ook een verlostang.

De huisarts had de beschikking over een vergrootbril om details beter te kunnen bekijken.

Ieder herinnert zich wel het reflexhamertje van de schoolarts. Hij tikte daarmee op de knie, waarmee het onderbeen als een reflex in beweging kwam.

Thymophysin gebruikte de huisarts bij een bevalling als de baarmoeder te traag meewerkte.